Leie Bil eller Bruke Bildeling? 5 Viktige Forskjeller Du Bør Kjenne Til

Selv om Bilkollektivet startet med bildeling allerede for 25 år siden, så er fenomenet relativt nytt i Norge. Fortsatt er det å leie bil hos en tradisjonell leiebiltjeneste som Avis, Europe Car og Hertz førstevalg for mange som kun trenger bilen av og til. Men hva er egentlig forskjellene mellom en leiebil og en bildelingstjeneste?

Har du ofte behov for å leie bil? I denne artikkelen skal vi vise deg 5 forskjeller mellom vanlig leiebil og bildeling som du bør være klar over når du vurderer hva som passer best for ditt behov.

Forskjell #1: Sporadisk bruk eller erstatning for privatbil

Utgangspunktet for at noen bruker en bildelingstjeneste eller leier bil er som regel at de har et sporadisk behov for bil og ønsker å redusere kostnadene sine.

Det kan også være at du trenger å bruke en bil som du selv ikke har (varebil for eksempel) i en kortere periode.

Likevel kan det være forskjell i hvor sporadisk behovet er. Med leiebil må du ofte leie bilen for minst et døgn om gangen. Hvis du derfor trenger bil for kun noen timer vil det være rimeligere med bildeling.

Bildelingstjenester passer også bedre om behovet ditt er en dag, en helg, en uke eller lenger. Totalkostnaden din vil da være lavere. Bilkollektivet har eksempelvis rabattert døgnpris, ukespris, og for langtidsleie etter 2 uker.

Bildelingstjenester passer også bedre om du ofte har bruk for en bil i kortere perioder. Du kan enkelt booke bilene i en app og slipper papirarbeidet hver gang du skal leie en bil.

Den største forskjellen mellom bruk av leiebil og bruk av bildelingstjeneste er kort oppsummert: om du har behov for bil kun en sjelden gang imellom vil leiebil være et godt valg. Dersom du har regelmessig behov for bil eller ser etter en erstatning til privatbilen, vil bildelingstjenester det beste alternativet for deg.

Forskjell #2: Kostnad

En annen forskjell mellom leiebil og bildeling er prisen du betaler.

Kostnaden for tjenesten henger tett sammen med hvor lenge du bruker tjenesten. En vanlig leiebil vil kunne være rimeligere hvis du trenger bil veldig sjeldent.

Bildeling er ofte rimeligere om du trenger bil mer regelmessig, og vil gjerne være rimeligere enn leiebil om du trenger bilen for kun noen timer, men også over lenger perioder eller flere ganger i løpet av året. Se Bilkollektivets prisliste for å finne ut om bildeling vil kunne være lønnsomt for ditt behov.

Det er også verdt å være klar over at det kan være en del tilleggskostnader ved leiebil. Svært ofte er forsikringer tilleggstjenester som kan drive prisen opp. Hos Bilkollektivet er forsikring inkludert i bruksprisen og inneholder bilansvar-, fører- og passasjerulykke-, rednings- og kaskoforsikring (skade, brann, glass og tyveri). Som Privat og Privat+ medlem kan du også kjøpe «egenandelreduksjon», som gir kr 0,- i egenandel ved skade. Når du leier bil gjennom vanlig bilutleie vil du i tillegg måtte dekke kostnaden for drivstoff. Hos Bilkollektivet er drivstoff inkludert i leieprisen, så du får ingen uforutsette kostnader.

At Bilkollektivet opererer non-profit, gjør også at ikke er noen investorer eller fordyrende mellomledd som skal hente ut profitt, og vi kan holde kostnadene så lave som mulig (ren kostnadsdeling – se punkt 4 under)

Forskjell #3: Automatisk og nøkkelfritt

En tredje forskjell er hvor praktisk det er å booke selve bilen. Mens du med leiebil må fylle ut endel skjemaer og ha et personlig oppmøte for å hente nøkler, kan du med bildeling enkelt booke og hente ut bilen med appen. Papirarbeidet er allerede unnagjort ved innmelding, slik at du sparer tid hver gang du skal leie en bil.

Ved leie av bil gjennom vanlig bilutleie vil du gjerne måtte møte opp på utleierens kontor for å hente ut bilen, som vil kunne innebære reising fra stedet du oppholder deg. Med stasjonsbasert bildeling vil bilene stå plassert på faste plasser over hele byen, slik at du i appen enkelt vil kunne finne og booke en bil i nærheten, og være sikker på at den venter på deg når reservasjonen starter.

Forskjell #4: Bildeling i Bilkollektivet er non-profitt

En forskjell som vil gjelde noen av bildelingstjenestene er at de er non-profit. Bilkollektivet har siden starten vært medlemseid og non-profit. Det betyr at det ikke er noen fordyrende mellomledd som skal tjene på bilbruken. Er uhellet ute, står vi på medlemmets side, og gjør det vi kan for å gjøre kostnadene så lave som mulig. Omsetningen som genereres i Bilkollektivet går rett tilbake til medlemmene i form av bedre tjenester, lave priser og nyere og større bilpark.

Forskjell #5: Skadehåndtering

Hvis du skulle være uheldig å være utsatt for en ulykke eller bulking av bilen vil det håndteres forskjellig avhengig om du har en leiebil gjennom vanlig bilutleie eller en delt bil fra en bildelingstjeneste.

Normalt vil du måtte fylle ut en fysisk skademelding sammen med en utleierepresentant hvis du har leiebil. I Bilkollektivet er denne prosessen litt enklere. Hvis du opplever en skade, eller oppdager nye bulker når du henter bilen melder du ifra til oss ved å melde det i reservasjonsappen.

Om uhellet er ute vil en del utleieselskaper legge en profittmargin på håndtering og utbedring av skaden. Som medlemseid non-profit samvirke står Bilkollektivet derimot på medlemmets side i håndtering av skader, og vil gjøre sitt beste for å gjøre kostnadene så lave som mulig for medlemmet.

Hvilken løsning passer best for deg?

Hvis du regelmessig har behov for leiebil, i kortere eller lengre perioder (time, dag, helg, måned), eller ser etter en erstatning til privatbilen, så kan et medlemskap i Bilkollektivet være for deg.

For deg vil det kunne bety lavere totalkostnader og en enklere hverdag ettersom du enkelt kan booke bilen når du trenger den, og slipper personlig oppmøte på et utleiekontor for henting av nøkkel og utfylling av skjemaer.

Vi har ulike medlemskap, alt etter om du er privatperson eller bedrift.

Hvis du er interessert i å lære mer om de ulike medlemskapene kan du lese om dem her.

Hvis du har andre spørsmål kan du gjerne sjekke ut får FAQ, eller ta kontakt med oss her.

Om du trenger bil raskt, sjekk vårt klikk og kjør tilbud for leiebil Oslo

Del denne saken
FacebookLinkedInTwitter

Bil kun når du trenger det

Meld deg på vårt nyhetsbrev