HVA ER BILDELING / BILPOOL?

En bildelingsbil/delebil er én bil i en større bilflåte eller bilpool, som du får adgang til, når du melder deg inn i Bilkollektivet. Du behøver ikke eie din egen bil. Vi står for bilene - du trenger bare førerkort.

Som medlem av Bilkollektivet får du adgang til samtlige av kollektivets biler, i Oslo, Tromsø, Stavanger og Kristiansand. Du kan også reservere biler gjennom våre samarbeidspartere i Bergen og Trondheim. Du kan bruke bilene i byen du bor i, eller du kan f.eks. ta toget til Stavanger og fortsette turen med en av Bilkollektivets biler der. Du må bare levere bilen samme sted som du hentet den.

 

Bilkollektivet i forhold til andre former for bildeling

I dag finnes det en rekke forskjellige deleordninger for biler, og begrepet "bildeling" brukes i mange forskjellige sammenhenger. Her har vi forsøkt å gi et voervblikk over de ulike formene for bildeing, samt ulike tilbydere innen hver kategori:

 

Bilkollektiv/ bilpool

Tjenester som tilbyr bruk av samtlige biler i en større flåte/ bilpool. I den tradisjonelle modellen står bilene plassert på faste plasser. Brukerne kan benytte seg av bilene 24 timer i døgnet, og reserverer enkelt gjennom et automatisk nettbasert bookingsystem. Bilene er forsikret gjennom tjenesten og brukere kan tegne egen forsikring som reduserer egenandelen.

Denne modellen opereres generelt i følgene 2 former:

  • Non-profit, slik som blant annet Bilkollektivet. Tjenesten er medlemseid og medlemsdrevet, og et eventuelt overskudd går tilbake til driften.
  • Kommersielt, der et privateid selskap står for drift av tjeneste og bilflåte. I Norge drives blant annet Hertz Bilpool etter denne modellen.

 

Privat bilutleie

Tjenester som lar privatpersoner leie ut bilen sin gjennom en lignende modell som Airbnb bruker for utleie av boliger. Her er det private bileiere som legger ut bilene sine på tjenesten online. Brukere søker opp bilen de øsker å leie og må i hvert brukstilfelle avtale med bileier og arrangere henting og levering av bilnøkkel, kontroll av førerkort osv. 

I Norge finner vi aktører som Nabobil og Gomore som opererer med denne modellen. 

Generelt fungerer disse tjenestene ved at:

  • Bileier oppretter bilen som skal leies ut på tjenesten online. Eier bestemmer selv utleiepris, kriterier for utleie og bilens tilgjengelighet, laster opp bilder og lager annonsetekst.
  • Leier booker og betaler for bilen online. Eier bekrefter bookingen og leier mottar eksakt adresse og avhentingsinstrukser.
  • Nøkler overleveres og utleiehefte sjekkes. Leietaker fremviser førerkort og bilens stand og utleiehefte sjekkes av begge parter. Bilen avleveres etter bruk
  • Leier fyller opp tanken og returnerer bilen. Bileier og leier kan deretter anbefale hverandre på tjenesten.
  • Bilene kan leies pr. time, døgn eller uke.
  • Et visst antall km er inkludert i leien, deretter betaler kunden ekstra pr. km.
  • Forsiring er inkludert i prisen, og leveres gjennom tjenesten.

 

Bilkollektivet billigst i Smartepenger.no sin prissammenligning

Økonomipublikasjonen Smartepenger.no har gjort en prissammenligning av de største aktørene i Norge innen bildeling (sist oppdatert 22.09.2016). Her kommer Bilkollektivet billigst ut både når det gjelder helgeleie og bruk av bil på timebasis på hverdager. les hele sammenligningen her: http://www.smartepenger.no/bilokonomi/2005-bilkollektiv 

 

Bildeling i forhold til bruk av privatbil

I artikkelen har Smartepenger.no også gjort en beregning der de sammenligner kostnader ved bruk av bildeling i forhold til å eie bilen selv. Sammenligningen, som baserer seg på årlige kostnader og bruk over 3 år, viser at det kan være mye å spare på å benytte seg av bildeling i forhold til å bruke privatbil.

Smartepenger.no har også utviklet en kalkulator der du selv kan beregne hva som lønner seg for deg basert på ditt bruksmønster: http://www.smartepenger.no/kalkulatorer/1753-bilkollektivkalkulator​

I kalkulatoren kan du fylle inn Bilkollektivets priser som du finner her.

Se også vår egen priskalkulator for beregning av kostnader for ulike biltyper og kjørelengder.