Har du vurdert å dele bil?

Bilkollektivet er biltjenesten som vil at folk skal bruke mindre bil. I stedet for å eie egen kan du være en del av et spleiselag som gir deg tilgang på den bilen du trenger, når du trenger den.

Solgte bilen

I utgangen av 2018 var det registrert 11 bildelingstjenester i Norge, men den eldste av dem ble grunnlagt allerede i 1995. Bilkollektivet er ikke helt som andre leiebil- eller delingstjenester. De fungerer nemlig mer som et spleiselag.

– Vi er et non-profit selskap av og for medlemmene, som et samvirkelag. Alle medlemmer kjøper en andel i selskapet, og alt de betaler inn går til å forbedre tilbudet de benytter seg av. Det er ingen aktører på toppen som håver inn profitt. Overskuddet går rett og slett rett til å gjøre tjenesten enda bedre, forteller direktør Morten Munch-Olsen.

Tro til sitt produkt solgte Munch-Olsen privatbilen da han trådte inn i direktørrollen hos Bilkollektivet.

– Jeg så alle fordelene ved å gå over til å dele bil, og angrer ikke. Bilen min sto uansett uansett stille mesteparten av tiden, jeg brukte den aldri inne i byen. Nå kan jeg i stedet leie bil når jeg faktisk trenger det, sier han.

Er du gammel nok til å kjøre, er du gammel nok til å dele

20190721 110845

Når det finnes 11 forskjellige bildelingstjenester er det viktig å holde tunga rett i munn på hvem som tilbyr hva. Markedssjef i Bilkollektivet, Haakon Hals, forteller mer om hva som gjør nettopp deres tilbud så unikt.

–  For det første er vi det eneste stedet som tilbyr denne tjenesten til personer under 20 år. Vi reduserte nylig grensen ned til 18. Er du gammel nok til å kjøre, er du gammel nok til å dele, mener vi. Dessuten vil vi fange opp unge og skape kjennskap før de blir avhengige av bilen i hverdagen.

Bilkollektivet har blant annet teamet opp med SiO – Studentsamskipnaden i Oslo, for å markedsføre bildeling fremfor privatbilen for studenter.

Videre så slipper du transaksjoner og personlig oppmøte som ved billeie. Du mottar en universal bilnøkkel som låser opp absolutt alle av Bilkollektivets biler. Du betaler kun for bil når du bruker den. Betalingen trekkes på kort og du får god oversikt på bruken din i portalen. Det er enkelt og sømløst.

Munch-Olsen forteller at de i dag har 380 biler i bilparken. Som medlem kan du reservere bil når du vil, døgnet rundt, via en app. Bilen kan reserveres umiddelbart før turen, eller flere måneder i forveien. Du kan booke bilen for en time eller flere uker. Bor du i Oslo finnes det stort sett en tilgjengelig bil rett rundt hjørnet, uansett hvor du befinner deg. Fleksibilitet er åpenbart et nøkkelord for tjenesten.

–  Glem alt av bilutgifter, reparasjoner, bensin og bompenger. Det dekker Bilkollektivet. Det vi tilbyr er bil når du faktisk trenger det, og ikke ellers. Vi ønsker at man skal bli mer bevisst på bilbruken sin, sier Munch-Olsen.

– Medlemmene våre trenger ikke bil i hverdagen, da går de eller kjører kollektivt. De bruker oss til andre ting, som fjellturer med familie eller venner, storhandling på Ikea, eller lengre kjøreturer. Det som er fint med å ikke måtte låse seg til én privatbil er at du kan låne bilen du har behov for i øyeblikket. Skal du flytte har vi varebil, er planen fjelltur har vi SUV til hele familien. Vi har til og med fått inn et parti Jaguarer om det er det du skulle ønske, sier Hals lurt.

Del denne saken
FacebookLinkedInTwitter

Bil kun når du trenger det

Meld deg på vårt nyhetsbrev